Epische fantasy

Epische fantasy is over het algemeen serieus van toon en vaak erg episch van opzet, en behandelt thema's als een grootse strijd tegen bovennatuurlijke, kwade krachten. Enkele typische kenmerken van epische fantasie zijn onder meer fantastische elementen zoals elven, feeën, dwergen, magie of tovenarij, tovenaars of goochelaars, verzonnen talen, speurtochten, volwassen thema's en verhalen in meerdere delen.

In deze lijst vind je enkele van de beste werken in dit subgenre van de fantasy.

Top 10 epische fantasy

1

The Pariah

boek 1 van Covenant of Steel
Auteur:
9,2 sterren
2022
beste fantasy boek 2022 - The Pariah

Opgelet: The Pariah is niet vertaald en dus enkel in het Engels te verkrijgen.

Alwyn Scribe, geboren in het onrustige koninkrijk Albermaine, wordt opgevoed als een outlaw. Snel van geest en behendig met een mes, Alwyn is tevreden met de vrijheid van het bos en de kameraadschap van zijn mededieven. Maar een daad van verraad zet hem op een nieuw pad - een van bloed en wraak, wat hem uiteindelijk leidt tot het leven van een soldaat in het leger van de koning.

Vechtend onder het bevel van Lady Evadine Courlain, een edelvrouw die wordt geteisterd door visioenen van een demonische apocalyps, moet Alwyn de oorlog en de dodelijke intriges van de adel overleven als hij hoopt wraak te kunnen nemen. Maar terwijl duistere krachten, zowel menselijke als geheimzinnige, samenkomen om de opkomst van Evadine tegen te gaan, staat Alwyn voor een keuze: kan hij een krijger zijn of zal hij altijd een outlaw blijven?

The Pariah is het eerste deel van een nieuwe fantastische fantasy trilogie van bestseller auteur Anthony Ryan. Een genot om te lezen. Hopelijk wordt deze nieuwe fantasy serie dan ook snel vertaald. Een typisch voorbeeld van heroïsche epische fantasy en waarschijnlijk het beste wat Anthony Ryan tot nu toe heeft geschreven.

In het Engels is ondertussen ook deel twee van deze serie The Martyr verschenen waarin de oorlog losbarst. Ook weer heel leuk om te lezen.

2

In de ban van de ring

The Lord of the Rings
9,2 sterren
1954
Het beste fantasy boek ooit: In de ban van de ring - J. R. R. Tolkien

In de ban van de ring is het klassieke verhaal van J. R. R. Tolkien over de hobbit Frodo uit de gouw die van zijn oom Bilbo een ring krijgt die duistere krachten blijkt te bevatten. Op aanraden van de tovenaar Gandalf de Grijze onderneemt Frodo een epische tocht naar het dorre land van Mordor om daar de Ene Ring eens en voor altijd te vernietigen in het vuur van de doemberg. Op die tocht krijgt hij de hulp van zijn beste vriend Sam en van talloze elfen, dwergen en mensen. De kwaadaardige Sauron doet er ondertussen alles aan om zijn ring terug te bemachtigen en probeert Frodo en Sam op hun lange reis te dwarsbomen. Hij stuurt daarom legers van Orks en Aardmannen uit om de rijken van de elfen, dwergen en mensen in Midden-aarde aan te vallen en zijn eigen invloed uit te breiden. Frodo zal tot het uiterste van zijn krachten moeten gaan om de ring tot in Mordor te kunnen brengen want als iemand anders onderweg de ring te zien krijgt bestaat steeds het risico dat die, net als de altijd op de achtergrond aanwezige Gollem, in de ban van de ring zal geraken.

In de ban van de ring is een erg toegankelijke en vlot geschreven fantasy boeken serie over de strijd tussen goed en kwaad die een enorme invloed heeft gehad op het genre. Het staat dan ook niet voor niets bovenaan in onze fantasy boeken top 10. Voor velen is het het beste fantasy boek ooit. Het is het vervolg op het even populaire De hobbit. Hierdoor is het een ideale serie voor lezers die fantasy boeken willen leren ontdekken, ook voor hen die de films al gezien hebben. Ze is daarbij ook nog erg geschikt voor jongere lezers. Elke fantasy liefhebber (of liefhebber van de films) zou deze boeken moeten gelezen hebben.

3

Game of Thrones

Het Spel der Tronen
9,1 sterren
1996
Beste fantasy boeken reeks ooit: Game of Thrones - Het Spel der Tronen

Game of Thrones moet zowat de meest populaire fantasy reeks van de laatste tien jaar zijn, ook door de verfilming van HBO, en dat is niet zonder reden. De serie van George R.R. Martin speelt zich af in verschillende rijken op verschillende continenten en waarbij een heel diverse stoet aan personages wordt gevolgd. In het eerste deel volgen we de belevenissen van de Starks, de heersende familie in Winterfell in het Noorden. Het hoofd van de familie, Ed Stark, wordt door de koning in het Zuiden opgeroepen om zijn Hand, de tweede machtigste man in het rijk, te worden. Ed Stark aanvaardt tegen zijn zin maar komt terecht in een wespennest van intriges en verraad dat een gevaar betekent voor het voortbestaan van zijn eigen familie. Ondertussen ontwaakt aan de grens in het Noorden, voorbij de muur, een eeuwenoud kwaad. Ook in het Zuiden is het onrustig. Al snel wordt er om elke troon gestreden in de wereld van A Game of Thrones en is niemands leven meer veilig.

A Game of Thrones 'de beste fantasy serie ooit' is heel breed opgezette fantasy met talrijke kleurrijke personages en de terechte nummer 1 in onze fantasy boeken series top 10. Het is een wervelende mengeling van actie, avontuur, intrige, liefde en oorlog waarbij schrijver George R.R. Martin er geen probleem mee heeft om belangrijke hoofdpersonages te laten sterven, wat het boek nog spannender en minder voorspelbaar maakt. Een van de echte aanraders dus binnen de fantasy boeken voor volwassenen en een van de beste fantasyreeksen ooit. Andere leuke verhalen in het Game of Thrones universum zijn te vinden in Ridder van de zeven koninkrijken, dat zich afspeelt zo'n honderd jaar voor Het Lied van IJs en Vuur. Een ander minder bekend maar heel goed boek van Martin over vampieren is De Fevre Dream, ook een echte aanrader.

4

De Hobbit

Daarheen en Weer Terug
9,1 sterren
1937
Beste fantasy boek voor de jeugd: De Hobbit - J. R. R. Tolkien

De Hobbit van J. R. R. Tolkien vertelt het verhaal van de vindingrijke en voor een hobbit ongepast avontuurlijke Bilbo Balings die door een troep dwergen onder leiding van Thorin Eikenschild wordt overtuigd om mee op zoek te gaan naar een schat. Het probleem is dat deze schat wordt bewaakt door de draak Smaug op de Eenzame Berg. De dwergen rekenen daarom op de geruisloze Bilbo om de draak te slim af te zijn. Op deze gevaarlijke en epische tocht daar naartoe krijgen de dwergen en Bilbo gelukkig ook de hulp van de wijze tovenaar Gandalf die hen meehelpt in hun strijd tegen de gevaarlijke wezens die Midden-aarde bevolken. De slimme Bilbo ontfutseld tijdens de tocht ook een ring van het wezen Gollem. Het is die ring die in het latere 'In de ban van de ring' zo'n grote rol zal spelen maar die nu enkel door Bilbo wordt gebruikt om zichzelf onzichtbaar te maken. De tocht van Bilbo en de dwergen is er een vol avontuur, gevaar en spanning en kent zijn climax op het einde met De Slag van Vijf Legers waarbij orken, elfen, mensen en dwergen tegenover elkaar komen te staan.

De Hobbit is erg leuke fantasy van Tolkien die nog vlotter leest dan zijn bekendere In de ban van de ring en voor velen het beste fantasy boek voor de jeugd ooit. De terechte nummer 1 in onze top 10 van fantasy boeken voor de jeugd dus. Het is dus erg geschikt voor de jongere fantasy lezer maar volwassen lezers kunnen er evengoed veel plezier uithalen. Het is ook de ideale aanloop naar het lezen van In de ban van de ring, en niet alleen omdat het daar chronologisch aan vooraf gaat.

5

The Way of Kings

The Stormlight Archive 1
9,1 sterren
2010
Beste Engelstalig fantasy boek: The Stormlight Archive - The Way of Kings

Opgelet niet vertaald: Enkel in het Engels te verkrijgen.
The Way of Kings van Brandon Sanderson is het eerste deel van de serie The Stormlight Archive die uit 10 boeken zou moeten gaan bestaan. De eerste 3 delen die al zijn uitgekomen zijn alvast erg de moeite en vooral het eerste boek wordt door velen al als het beste fantasy boek ooit gezien. Dat gaat misschien wat ver maar het is zeker erg de moeite. In dat boek volgen we het leven van verschillende personages in de stormwereld van Roshar. Zoals dat van Kaladin Stormblessed die als hoofd van een team van brugmannen een reputatie opbouwt in het leger van Amaram. Later wordt hij verraden en verkocht als slaaf maar dan merkt hij dat het magische spren een bijzondere interesse in hem heeft. Of de adellijke Dalinar Kholin en zijn zonen die allen drager zijn van Shardblades, quasi onverwoestbare zwaarden. Tegen de achtergrond van al die levens is er de toenemende dreiging van een onheilsvoorspelling. Dalinar zelf heeft visioenen over dit naderende onheil en probeert wanhopig te begrijpen wat er staat te komen en hoe dit afgewend kan worden. Het lijkt er daarbij meer en meer op dat een terugkeer van de befaamde Knights Radiant een echt must is, maar hoe.

The Way of Kings van Brandon Sanderson is een echt epische fantasy roman die door een vakman is geschreven en die erg vlot leest. Niet alle karakters in het boek zijn altijd even interessant maar dat kan ook moeilijk anders. Het beste wat er sinds lange tijd als fantasy is verschenen en een van de echte tips bij de fantasy boeken omdat nog niet zoveel mensen hem gelezen hebben omdat hij niet vertaald is. Afwachten nu of Sanderson de hoge kwaliteit van de eerste drie delen van de serie kan aanhouden. Wie het derde deel van de reeks, Oathbringer (ook als ebook verschenen), wil lezen, kan overwegen om het ebook Edgedancer ook aan te schaffen dat zich afspeelt tussen deel twee en drie en dat meer uitgebreid ingaat op het personage Lift, een erg leuk personage binnen het soms wat statige Stormlight Archive universum. Oathbringer is overigens weer een heel erg goed boek in de serie, die uiteindelijk 10 delen zou moeten gaan omvatten. Een andere heel goede fantasyserie van Sanderson die wel vertaald is is de Mistborn Trilogie.

6

Het oog van de wereld

Het Rad des Tijds 1
Auteur: Robert Jordan
8,9 sterren
1990
Het Rad des Tijds - Het oog van de wereld

De Amerikaanse fantasy schrijver Robert Jordan (pseudoniem voor James Oliver Rigney) werd in 1948 geboren in Charleston, South Carolina. Hij is het bekendst geworden als schrijver van de Het Rad des Tijds serie die uiteindelijk 14 delen telde en erg populair werd over de hele wereld. Het eerste deel daarvan, Het Oog van de Wereld, verscheen in 1990. Op 16 september 2007 is Robert Jordan overleden, hij werd slechts 59 jaar.

In het ooit zo vredige Emondsveld breken roerige tijden aan. Grote gebeurtenissen in de buitenwereld, eerder slechts verre geruchten, werpen hun donkere schaduw over het dorpje. En daar blijft het niet bij. De komst van onbekende vreemdelingen brengt grote veranderingen met zich mee, veranderingen die niet zijn terug te draaien en die voorgoed het leven van alle betrokkenen zullen veranderen. Er moet iets gebeuren, zoveel is duidelijk.

Het gevolg is dat vijf jonge Emondsvelders van huis en haard vertrekken en zo het middelpunt worden van een vernietigende reeks gebeurtenissen die de wereld in heftige beroering zullen brengen.

Deze fantasy serie is wereldwijd erg populair maar het moet gezegd dat de kwaliteit van de serie afneemt naarmate de boeken vorderen. Dit eerste boek is echter heel goed te lezen en blijft toch een aanrader binnen het fantasy genre.

7

De macht van het zwaard

De Eerste Wet trilogie
Auteur: Joe Abercrombie
8,9 sterren
2006-2008
Beste heroische fantasy: De macht van het zwaard

De macht van het zwaard is het eerste deel van de Eerste Wet trilogie van de Amerikaanse auteur Joe Abercrombie. De macht van het zwaard vertelt onder andere het verhaal van de beruchte Logen Negenvinger, ook wel de Bloedige Negen genoemd vanwege zijn bloedlust, aan wiens geluk eindelijk een einde lijkt te komen. Hij verlangt naar rust, maar moet in plaats daarvan voortdurend vechten voor zijn leven. Het is ook het verhaal van de eens machtige zwaardmeester Glokta, nu martelaar voor de Inquisitie en voor niets meer bang. En van Bayaz, een kale oude man die de Eerste van de Magiërs zou kunnen zijn. Het enige wat er met zekerheid over hem gezegd kan worden, is dat hij het leven van Logen, Jezal en Glokta knap lastig gaat maken. Terwijl de Bloedige Negen met Bayaz de magiër en enkele metgezellen op een lange queeste vertrekt breekt er een oorlog uit tussen de Unie en de Noormannen. Een oorlog die bloederig dreigt te worden.

De macht van het zwaard is sword & sorcery fantasy van een hoog niveau en met een origineel verhaal dat met de nodige humor wordt verteld en waar met momenten de nodige vaart in zit. Een verhaal vol avontuur en bloedvergieten maar met ook iets dat op liefde lijkt. Een erg geliefde fantasy reeks die voor velen tot de beste fantasy series ooit hoort. Een echte aanrader voor elke rechtgeaarde fantasy liefhebber. Andere boeken die zich ook afspelen in de dezelfde wereld zijn het erg goede The Heroes, Red Country en Best Served Cold (alle 3 samen gebundeld in The Great Leveller). Een heel nieuwe en ook heel goede trilogie van Abercrombie start met Half a King.

8

De Naam van de Wind

Deel 1 van De Kronieken van Kvothe
Auteur: Patrick Rothfuss
8,9 sterren
2007-2016
Beste nieuw fantasy boek: De Naam van de Wind - Patrick Rothfuss

De naam van de wind, het eerste deel van De Kronieken van Kvothe, van Patrick Rothfuss vertelt de tragische lotgevallen van de jonge Kvothe in zijn eigen woorden. Het is een talentrijke en charismatische jongeman met magische gaven die bij zijn ouders opgroeide in een rondtrekkende groep artiesten en daar leerde zingen, op de luit spelen en acteren, en dat allemaal even goed. Nadat de groep artiesten wordt uitgemoord door een demonische kracht leeft de jonge Kvothe enkele jaren in armoede in de sloppenwijken van Tarbean terwijl hij geld bijeen sprokkelt met zakkenrollen. Tot hij besluit naar de universiteit te gaan om magie te studeren om zich zo te kunnen wreken. Dat is het begin van veel vermakelijke en minder vermakelijke avonturen waarbij de soms hoogmoedige Kvothe zich door zijn eigen arrogantie in de problemen weet te brengen.

Een leuk geschreven en erg verbeeldingsrijke fantasy boekenreeks met een originele invalshoek die soms erg gevoelig geschreven is ook. Het personage van Kvothe is niet altijd even sympathiek maar je kan er toch mee meeleven. Alles bij elkaar genomen een van de echte aanraders toch bij de fantasy boeken. Deel twee in de serie, De angst van de wijze, is ondertussen ook uitgekomen en verkoopt even goed als zijn voorganger. In het Engels verscheen ook een tussen novelle The Slow Regard of Silent Things, ook verkrijgbaar als ebook.

9

Leerling en meester

De boeken van de zieners 1
Auteur: Robin Hobb
8,9 sterren
1995
epische fantasy - Leerling en meester - De boeken van de zieners 1

Leerling en meester is het eerste deel van de fantasy boekenreeks De boeken van de Zieners van schrijfster Robin Hobb. Leerling en meester is een heel geliefd boek en een wereldwijde bestseller die gaat over Fitz, een bastaardzoon van prins Chevalric, die op zesjarige leeftijd door zijn tijdelijke opvoeder afgeleverd wordt bij de poort van de Hertenhorst, de residentie van de heersende Zienerkoning Vlijm. In het kasteel weet men zo goed niet wat men met Fitz aanmoet en hij wordt ondergebracht bij de oude stalmeester Burrich die hem naar best vermogen een opvoeding aanbiedt. Fitz vader laat zelf niets van zich horen maar later blijkt dat hij maar al te goed op de hoogte was van het bestaan van zijn bastaardzoon. Fitz zal zijn vader nooit zien want die komt om bij een ongeluk te paard. Hij krijgt ondertussen wel ook een training in het gebruik van wapens en zal uiteindelijk tot huurmoordenaar worden opgeleid door de mysterieuze Chade die teruggetrokken leeft in een toren in het kasteel. Het zal ook Chade zijn die Fitz zijn eerste opdrachten zal geven als sluipmoordenaar. Fitz blijkt niet alleen een goede moordenaar te zijn maar ook over de gave te beschikken om in de geest van een dier te treden, iets dat de oude Burrich woest maakt. Ondertussen maken piraten langs de kust meer en meer slachtoffers, ontzielden die nog weinig van een mens hebben en een bedreiging vormen voor anderen.

Leerling en meester is een leuk fantasy boek om te lezen. Binnen het aanbod aan fantasy boeken hoort het tot de aanraders voor de gewone fantasy lezer die graag een boek heeft dat vlot leest, fantasierijk is en geen te moeilijke plot heeft. Na de eerste reeks van 3 boeken in De boeken van de zieners heeft Robin Hobb nog een heleboel vervolgdelen geschreven zoals de trilogie De boeken van Fitz en de Nar. Wie Leerling en meester graag leest kan dus uitkijken naar uren en uren leesplezier daarna.

10

Het Zwaard van de Waarheid

De Wetten van de Magie 1
Auteur: Terry Goodkind
8,7 sterren
1994
Het Zwaard van de Waarheid - De Wetten van de Magie 1

Het zwaard van de waarheid is het eerste deel van de elfdelige fantasyreeks De Wetten van de Magie van de Amerikaanse schrijver Terry Goodkind. In dit eerste deel onderzoekt Richard Cypher de gruwelijke moord op zijn vader en redt hij tijdens zijn zoektocht de knappe Kahlan die later zal blijken een belijdster te zijn, iemand die iedereen overmeestert die ze aanraakt. Zij vertelt Richard dat de grens tussen Middenland en het land van Richard, Westland, vervaagt waardoor de toverij Westland opnieuw kan binnendringen. Ze vertelt ook over de problemen van Middenland met de kwade tovenaar Darken Rahl. De grote tovenaar Zedd, tegelijk ook grootvader van Richard, benoemt Richard tot nieuwe Zoeker en geeft hem het zwaard van de Waarheid om Rahl te bestrijden. Dit verloopt niet zonder slag of stoot en Richard komt in de handen van de vreselijke meesteres Denna, een dienares van Rahl.

De Wetten van de Magie is een heel lange fantasyserie die over heel de wereld miljoenen fans heeft. Toch is het verhaal vrij ingewikkeld en is de schrijfstijl en de soms duistere en morbide fantasie van Goodkind niet voor iedereen weggelegd. Als je eenmaal in het verhaal bent ingekomen is het wel een vlot te lezen en eenvoudig geschreven serie die je echt in het verhaal kan meezuigen. Doorheen de vele delen van de serie doorloop je ook nog eens een van de langst uitgesponnen romantische verhalen van de fantasy literatuur. Er is nu ook een vervolgserie verschenen met 'de boeken van Richard & Kahlan' en met als eerste deel De omen machine, ook verkrijgbaar als ebook.

11

Het Koningscomplot

De openbaringen van Riyria 1
Auteur: Michael J. Sullivan
8,3 sterren
2008
De openbaringen van Riyria 1 - Het Koningscomplot

Het Koningscomplot is het eerste deel van de fantasy debuut serie De openbaringen van Riyria van de schrijver Michael J. Sullivan in zes delen. Het vertelt de verhalen van twee huurlingen en bandieten Rolf Molenbeek en Hadriaan Zwartwater die met hun avonturen een aardige duit verdienen. De problemen starten als ze door een valstrik betrokken raken bij een complot om de koning te vermoorden. Vanaf dan stellen de twee zich tot doel om uit dit wespennest te geraken en hun onschuld te bewijzen. Dit zal al hun vernuftigheid en kunde met het zwaard vergen maar de twee vrienden gaan tot het uiterste in een verhaal vol magie, achtervolgingen en zwaardgevechten.

De openbaringen van Riyria is geen super originele fantasy maar is wel vlot en met vaart geschreven door auteur Michael J. Sullivan. Actie is het ordewoord in deze serie en voor wie van dit soort van boeken houdt is het zeker een aanrader.